Verslag van de cursus over "Voeding moet gezond zijn maar ook leuk"
door Dr. ir. Eric De Maerteleire.

Hieronder de inleidende teksten van de lezingen en enkele praktische gegevens:
Lezing 1 : Zin en onzin van diëten ?
Hoe kan men voor zichzelf te weten komen hoeveel men moet eten en wanneer weet men of de genomen voeding in balans is of niet ? Wat is een optimaal gewicht en wat betekent B.M.I.-index ? Wanneer spreekt men van obesitas ? Is er een erfelijke voorbestemdheid of invloed ?
Zijn er nog andere factoren, buiten de voeding om, die ons lichaamsgewicht beïnvloeden ? Zo ja, welke ?
Wat zijn de nadelen van overgewicht ? Is er een relatie met kanker, hart- en vaatziekten, osteoporose, jicht, enz ... ?
Hoe ontstaat overgewicht ? Welke factoren spelen hier een rol in ?
Wat is het effect van "bewegen" op het in stand houden van een goed gewicht ?
Wat zijn de kenmerken van een goed en zinvol dieet ? Welke drie factoren mag men absoluut niet uit het oog verliezen wanneer men goed wil afvallen? Waarom zijn sommige ‘wonderdiëten’ in het begin succesvol, maar na enige tijd niet meer? Wat te zeggen over de hype van de ‘high protein diets’?
Wat zijn de normale dagelijkse opnames aan eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, sporenelementen en vocht ? Wat gebeurt er bij tekorten aan één van deze elementen?
Zijn er hulpmiddeltjes om zinvol af te vallen en om daarna zijn gewicht op peil te houden? Zo ja, welke? Zijn er voedingsmiddelen die ‘doen vermageren’?
Wat kunnen de gevolgen zijn op de gezondheid indien men een strikt dieet volgt, en dit enerzijds op korte en anderzijds op lange termijn ? Is men gedoemd voor eeuwig en altijd te diëten ?
Wat bedoelt men met "jojo" – effect en hoe kan men dit vermijden?

Meer informatie vindt u hier: Cursus voeding.pdf

Lezing 2 : Vitaminen, mineralen en sporenelementen.
In deze voordracht werd de werking van de verschillende vitaminen en sporenelementen in ons lichaam besproken.
Wat zijn dit en waarom zijn ze nodig ?
Hoeveel heeft ons lichaam dagelijks nodig van ieder element ? Is er voldoende toevoer via de voeding en kunnen er met onze hedendaagse leefwijze tekorten ontstaan ?
Hoe stelt men een hypovitaminose (tekort) vast ?
Kan men ook overdoseren ?
Is het toedienen van supplementen wel zinvol en zo ja, voor wie en wanneer ?
Zijn er bevolkingsgroepen die best zijn aangewezen op het extra-opnemen van vitaminen of sporenelementen ? Waarom ?
Op een aantal "geruchten" die de ronde doen omtrent vitamines en sporenelementen zal een antwoord worden gegeven, zoals:

  • Is het juist dat er een chronisch tekort is aan jodium in de voeding ?
  • Is het juist dat spinazie rijk is aan ijzer ?
  • Is regelmatig "lever" eten ongezond of gezond ?
  • Moet men mega-doses vitamine C slikken als preventie tegen allerlei zieken en kan men met dit vitamine overdoseren of niet ? Zijn er toxische bijwerkingen bij overdosage ?
  • Moeten oudere personen zink supplementen nemen of niet ?
  • Hebben haaruitval en ongezonde nagels iets te maken met vitaminen of sporenelementen ?
  • Is het juist dat roken bepaalde vitaminen verbruikt in het lichaam, en kunnen we dit opvangen ?
  • Klopt het dat een te veel aan mangaan kan leiden tot Alzheimer-achtige symptomen ?
  • Wat is het effect van een vegetarische voeding op de vitaminen- en sporenelementenstatus van ons lichaam ?
Klopt het dat het element selenium bescherming biedt tegenover het ontstaan van kanker ?

Veel van wat de spreker vertelde op deze lezing is terug te vinden op volgende websites:
www.vitamine-info.nl
www.nubel.com/assets/HGR-9164-9174-voedingsaanbevelingen_2015.pdf
www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=2081

Lezing 3 : Geschiedenis op uw bord.
In deze lezing werd het levensverhaal verteld van enkele voedingsmiddelen en gerechten, maar vooral hoe ze aan hun naam kwamen.
Het is merkwaardig hoe sommige voedingsmiddelen en ook gerechten aan hun naam kwamen. Echter wie waren de mensen die deze creaties schiepen, onder welke omstandigheden is dit gebeurd en vooral binnen welke historische context?
Onder de vorm van een menu werden enkele voedingmiddelen en menu’s onder de loupe genomen.
Waar komt de kir vandaan en wie is de uitvinder van de zo bekende chips? Hoe en waar ontstonden de zakouski en vanwaar die vreemde naam?
Als voorgerecht kan er wel een carpaccio in, maar in welk land en door wie is dit gerecht uitgevonden?
Als hoofdschotel kunnen we kiezen uit een tournedos Rossini of een kip Marengo en tussendoor halen we even enkele merkwaardige verhalen van onder het stof m.b.t. de beroemde componist Rossini en Napoleon Bonaparte.
Als nagerecht keuze te over: wat denkt u van een dame blanche? Of een pêche Melba? Of nog beter een tiramisu? Klopt het dat tiramisu iets met hoertjes te maken heeft?
Als toemaatje kwamen we ook nog te weten wie de vol-au-vent heeft uitgevonden en vanwaar deze toch vreemde naam komt. Wedden dat u niet weet wat een echte vol-au-vent is?
Welke beroemde Franse schrijver heeft zijn naam verbonden aan een snelle hap? Weet u het?
Waar komt de croissant vandaan en waar werd hij ooit voor de eerste keer uit de ovens gehaald? U denkt Frankrijk .... Wie weet?
Ten slotte, na het voetbal nog eventjes een portie frieten met mayonaise eten. Komen de frietjes wel uit België of hebben ze toch iets te maken met een bekende heilige? En klopt het dat mayonaise ontstaan is na een beroemde veldslag? Welke en waarom?

Meer informatie is te vinden in het boek “Geschiedenis op Uw bord” dat in elke bibliotheek te leen is.

Terug Omhoog