We konden er de voorbije jaren nauwelijks naast kijken: de sterkedrank gin heeft een heuse revival meegemaakt en is nog steeds populairder dan ooit, vooral in de meest iconische cocktail aller tijden: de Gin & Tonic.
Maar waar komt gin eigenlijk vandaan?
Over de hele wereld vertellen mensen elkaar verhalen. Het is een van onze meest karakteristieke eigenschappen. We kunnen ons de mensheid niet voorstellen zonder haar verhalend vermogen.
Succesvolle verhalen, die over de eeuwen en taalbarrières heen een groot publiek bereiken, gaan niet over om het even wat. Er komen opvallend vaak ernstige en beangstigende problemen in voor.
Wat mag daarvan de reden zijn? Waarom is moord, horror en ellende in fictie aantrekkelijker dan peis en vree? Wat leert ons dit gegeven over onszelf?
Zoeken we troost en ontspanning in verhalen, of is er meer aan de hand? In deze lezing gaan we op zoek naar een verklaring voor de aantrekkingskracht van fictie.
Johan Braeckman is hoogleraar Wijsbegeerte aan de Universiteit Gent. Hij was jarenlang Socrates Hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.
Als scepticus en filosoof stelt hij kritische vragen bij elke vorm van mythisch en irrationeel denken.
Hij specialiseerde zich in Darwins evolutietheorie en publiceerde meerdere boeken en hoorcolleges, over diverse onderwerpen. Zijn belangrijkste studieobject is de mens.
Deze interessante lezing gaat door op maandag 19 mei 2025 om 20u.
in de Forumzaal van de stadsbibliotheek, Wellingtonstraat 17 te Oostende.
Inkom: 7 Euro
Leden van de Volkshogeschool komen gratis.