Oliver Stone op het Filmfestival van Karlovy Vary

Nog vooraleer hem politiek geďnspireerde vragen zouden worden gesteld, dekte cineast Oliver Stone tijdens het Filmfestival van Karlovy Vary, waar hij een Lifetime Achievement Award ontving, zich in:
“Ik ben een dramatist, ik vertel een verhaal. Ook mijn The Untold History off the United States” is a great story” over een land dat na de Tweede Wereldoorlog de weg is kwijtgeraakt. Vanaf 1945 is het een ongelooflijk verhaal van paranoia.
Na WO II is de Sovjet-Unie een arm land, zij hebben geld nodig, dat hun door de Amerikaanse president Roosevelt was beloofd. Het meest monsterachtige - na de wreedheden van Hitler - tijdens WO II was het gooien van atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. Wat helemaal niet nodig was. Het was een barbaarse actie om de Sovjet-Unie te laten zien dat er voor hen geen prominente plaats was in de wereld, niet in het Verre Oosten, niet in Europa. De voorzichtige toenadering tussen Roosevelt, Stalin en Churchill was meteen definitief verknald. Het gevolg was dat de wereld nooit meer hetzelfde zou zijn. De VS ontplooiden een enorme macht. De Amerikanen waren ervan overtuigd dat de bommen waren gegooid om redenen van veiligheid... Een leugen! De mensen geloven dat tot vandaag. Mijn dochter van 17 leert dat. Het staat zo in de geschiedenisboeken. Het is een soort brainwashing.”
En Stone gaat door op zijn elan: “Sinds de Sovjet-Unie in 1991 implodeerde zijn de VS een supermacht. En dominant. Voor mij is Edward Snowden (de man die een grootschalig Amerikaans spionageprogramma onthulde, nvdr) een held! Nergens in de wereld vindt hij een onderkomen tenzij in enkele Latijns-Amerikaanse landen. Waarom? Omdat elk land op een of andere manier door de VS wordt gedomineerd. In de jaren 50 had dat nooit kunnen gebeuren want er was de Sovjet-Unie die de VS uitdaagde, er waren derdewereldlanden die zich neutraal opstelden: Nasser in Egypte, Gandhi in India, Tito in Joegoslavië, Soekarno in Indonesië, etc. Terwijl Forster Dulles, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken op een bepaald moment neutraliteit als immoreel bestempelde! Ik ben opgegroeid in Frankrijk in de jaren 50 - mijn moeder is Francaise - in het Frankrijk van De Gaulle dat toen... onafhankelijk was. Mensen zijn dat vergeten! De wereld is uit balans en dat is gevaarlijk. Wij hebben sterke landen nodig: een sterk Brazilië, een sterk China, een sterk Turkije, een sterk Rusland... Culturele dominantie maakt deel uit van een economische en politieke dominantie. Vele Hollywoodfilms worden gemaakt met medewerking van het Pentagon (ministerie van Defensie). Wanneer je hun geld accepteert en hun wapens laat zien dan bewijs je de rest van de mensheid een dienst. Dat is de boodschap. Voel je de dominantie erachter?”
En om te besluiten: “Ik ben geen journalist, ik kan het nieuws niet veranderen.” Aldus Stone. “Ik zou een film over Snowden kunnen maken - ik denk daaraan - maar dat vraagt zijn tijd, meer dan een jaar. Een film concipiëren is zoals een beeldhouwwerk maken.”

Bron: Freddy Sandor in “Filmmagie”

Terug Omhoog