Foley en Sotloff’s verslaggeving toont aan waarom de VS moet stoppen met zijn oorlog via derden in Syrië

door Rick Sterling (stichtend lid van de Syria Solidarity Movement)

President Obama en zijn team zouden dringend een aantal van de artikels moeten lezen over Syrië die geschreven werden door de vermoorde Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff. Hoewel ze beiden ingebed waren bij de Syrische “gematigde rebellen”, documenteerden ze de realiteit en niet de mythes van de Syrische “revolutie”.

STEVEN SOTLOFF
In een artikel voor Time Magazine van augustus 2012, getiteld “Libië’s strijders exporteren hun revolutie naar Syrië” had Sotloff het over de transfer van Libische strijders en wapens naar Syrië. “Binnen een aantal weken na de succesvolle beëindiging van hun revolutie, begonnen Libische strijders met mondjesmaat Syrië binnen te trekken. De laatste maanden werd het een ware vloedgolf. Rebellen opereren vanuit de bergen die de grens vormen tussen Syrië en Turkije, waar ze hun basissen hebben opgericht.” Het artikel suggereert dat Qatar deze operatie financiert. Toen Sotloff door Turkije trok, rapporteerde hij over de enorme steun voor de Syrische president Bashar Al Assad bij de Turkse Alawietische gemeenschappen. Hij liet er mensen aan het woord die het conflict in Syrië in essentie zien als een strijd van extremisten gesponsord door Saoedi-Arabië en Qatar, geassisteerd door Turkije, tegen een seculiere staat. Een Turkse inwoner van de grensregio met Syrië vertelde Sotloff wat er gaande is : “’s Nachts sluipen de strijders (vanuit de bergen) Syrië binnen en doden ze soldaten. Turkije laat begaan en dat maakt ons kwaad.” Terwijl hij in Turkije was zond Sotloff een bericht de wereld in over Syrische rebellen die gearresteerd waren met het chemische wapen saringas in hun bezit. Hij gebruikte Twitter om de Turkse verslaggeving hierover rond te sturen. Dat was in mei 2013, drie maanden voor er doden vielen ten gevolge van een aanval met chemische wapens in een buitenwijk van Damascus. De Syrische rebellen waarvan sprake in de verslaggeving van Sotloff werden gearresteerd maar al vlug weer vrijgelaten, wat de beweringen ondersteunt over steun van de Turkse regering aan de rebellen van het Syrische al-Nusra Front. Sotloff begreep niet waarom de mainstream media deze gebeurtenis geen aandacht gaf. Een van Sotloff’s laatste belangrijke artikels ging over de negatieve mening van Syrische burgers over het Vrij Syrisch Leger.

JAMES FOLEY
James Foley was een freelance fotojournalist die oorlogsverslaggeving deed vanuit Libië in 2011. Op een bepaald moment werd hij gevangen genomen door Libische regeringstroepen. Hij werd een paar weken opgesloten en daarna vrijgelaten. Later, vervoegde Foley het kransje journalisten dat naar Turkije reisde en vervolgens naar Syrië met de hulp en onder begeleiding van de rebellen. Op 16 oktober 2012 werd Foley’s artikel getiteld “Syrië : rebellen verliezen steun van de burgers in Aleppo” gepubliceerd. Hij omschreef de situatie als volgt : “Aleppo, een stad van ongeveer 3 miljoen inwoners, was ooit het financiële hart van Syrië. Terwijl de situatie er blijft verslechteren verliezen veel burgers hun geduld met de steeds gewelddadigere en onherkenbaardere oppositie die gehinderd wordt door onderlinge strijd en een gebrek aan structuur en zwaar geïnfiltreerd is door buitenlands strijders en terroristische groepen. De rebellen in Aleppo zijn vooral afkomstig van het platteland, waardoor ze zich nog verder vervreemden van de stedelijke menigte die hier ooit vreedzaam, in relatief economisch comfort en met weinig inmenging van de autoritaire regering van president Bashar Al Assad, leefde.” Een paar maanden eerder merkte Foley de aanwezigheid van Al Qaeda binnen het zogenaamde Vrij Syrisch Leger op. Hij herkende echter niet de ISIS-vlag in een foto die hij genomen had van de rebellen van het Vrij Syrisch Leger. Foley vroeg zich geheel onschuldig af of de vlag van “andere jihadi’s” was in plaats van Al Qaeda. Bijna twee jaar na zijn tweet hierover zouden deze “andere jihadi’s” hem vermoorden.

DOEL VAN DEZE MOORDEN ?
Zowel James Foley als Steven Sotloff werden vermoord door de islamitische Staat (IS) om een maximum aan publiciteit te genereren. Een woordvoerder van IS, gehuld in een zwarte masker, jaagt de VS opzettelijk op stang. Het doel kan het genereren van meer aandacht, het rekruteren van nog meer misleide fanatiekelingen en het provoceren van de VS in het plegen van nog meer dwaze interventies en agressies zijn. Foley en Sotloff waren journalisten die bereid waren om verslag uit te brengen van wat ze zagen. Het zou een travestie zijn als de VS-regering de tragische dood van deze mannen gebruikt als rechtvaardiging om de steun op te voeren aan de “meer gematigde” rebellen in Syrië die Foley in 2012 al omschreef als “zwaar geïnfiltreerd door buitenlandse strijders en terroristische groepen”. De namen van James Foley en Steven Sotloff kunnen toegevoegd worden aan die van zo’n 200.000 Syriërs die gestorven zijn als een rechtstreeks gevolg van het VS-beleid van regmimeverandering in Syrië via een oorlog, uitgevoerd door gesponsorde derden.

Uit : Vrede

Terug Omhoog