symbool

titel volkhogeschool
TER POPULARISERING VAN KUNSTEN EN WETENSCHAPPEN
afdeling Oostende
51e jaarprogramma
symbool

IsraŽl grijpt naast Palestijns gas

Anderhalf jaar onderhandelen met de Britse gasgigant British Gas over de aankoop van Palestijns gas leverde IsraŽl toch niet de verhoopte gasdeal op.

De Britse gasproducent British Gas (BG) trekt een lijn onder de onderhandelingen met IsraŽl over de verkoop van natuurlijk gas aan IsraŽl. Na achttien maanden onderhandelen kijkt BG naar Egypte als alternatieve koper. IsraŽl ziet daarmee een potentieel van tien procent energievoorziening aan zijn neus voorbij gaan. Omdat het om Palestijns gas ging, kreeg de zaak een grote beladenheid in IsraŽlische regeringskringen.
BG, een grote speler in het Midden-Oosten, verkreeg in 1999 een concessie van de Palestijnse Autoriteit om voor twintig jaar de natuurlijke gasvelden in de Gazastrook aan te boren. In 2000 ontdekte BG een grote gasreserve in Gazaans territoriaal water, 36 kilometer voor de kust. Het grootste breekpunt voor de gasdeal was dat BG al in 2002 een akkoord had met de Palestijnse Autoriteit om het gas via een pijpleiding naar een energiecentrale in Gaza te transporteren. IsraŽl stond er echter op om het gas eerst naar een IsraŽlische centrale in Ashkalon te leiden, om van daaruit naar Gaza te transporteren. Op die manier zou IsraŽl de controle behouden. Een ander teer punt is dat de Palestijnse Autoriteit tien procent aandelen heeft in de concessie, goed voor jaarlijks honderd miljoen Amerikaanse dollar aan netto inkomsten.
Volgens de IsraŽlische krant The Jerusalem Post stonden de internationale vredesonderhandelaars sterk achter een handelsakkoord, omdat het een stap naar vrede ťn een broodnodige injectie voor de Palestijnse economie zou zijn. Het leverde alvast protest op van de Mossad, de IsraŽlische inlichtingendienst. Tegenstanders vreesden dat de inkomsten niet naar de Palestijnse burgers zouden gaan, maar naar terroristische kringen. De Palestijnse Electronic Intifada vind het opvallend dat IsraŽl zijn sancties tegenover Gaza drastisch heeft opgevoerd, sinds de deal met BG afsprong. ĎWe zagen in elk geval de eerste poging van IsraŽl om nu ook de petroleumbevoorrading buiten zijn grenzen te controlerení, schrijft Walid Khadduri van het Palestine Media Center van de PLO.

Auteur: Tine Danckaers, MO

 

Terug Omhoog