Wist je dat de militaire interventie in SyriŽ vermoedelijk wordt uitgesteld
tot na de presidentsverkiezingen in de VS?

Staakt het vuren of niet, het Witte Huis heeft besloten tot een regimewissel. Maar omwille van de presidentsverkiezingen wordt nu wat getemporiseerd. Intussen gaan de oorlogsvoorbereidingen onverminderd verder.
Dat het Westen van meet af aan partij heeft gekozen in SyriŽ en dat je over het conflict maar ťťn versie van de feiten hoort, dat is geweten. Maar wist je dat een aantal topfiguren uit de diplomatieke wereld er een heel ander standpunt op nahouden? Zo vindt Eric Chevalier, de goed geÔnformeerde Franse ambassadeur in SyriŽ, dat de protesten nog geen rebellie van de gehele bevolking met zich mee hebben gebracht en dat er nog een zwijgende meerderheid is die niet in opstand komt. Volgens hem heeft het Westen de Syrische regering onderschat en is de Syrische Nationale Raad aan de verliezende hand. Hij beschuldigt de media ervan de gebeurtenissen in SyriŽ uit te vergroten.
Wist je dat ook hooggeplaatste leden van de inlichtingendiensten van de VS toegegeven hebben dat de Syrische protestbeweging, die grotendeels door bewapende islamitische opstandelingen overgenomen werd, niet de wil van de Syrische bevolking vertegenwoordigt?
Een zelfde geluid is te horen van de kerkelijke hiŽrarchie. De orthodoxe kerk in SyriŽ heeft aan het Vaticaan gemeld dat er in de stad Homs tegen de christenen een etnische zuivering wordt uitgevoerd door het Vrije Syrisch Leger, Al Qaeda milities en verschillende jihadistische groepen. Ze beklaagt er zich ook over dat de buitenlandse media niet de hele waarheid vertellen.
Ook al is de oppositie intern sterk verdeeld en aan de verliezende hand, blijft een groot deel van de bevolking achter de regering staan en houdt het vredesbestand relatief goed stand, toch is Washington vast van plan om Assad van de troon te stoten d.m.v. militair geweld. Volgens Emile Nakhleh, een voormalig kopstuk van de CIA is de ďinterventie in SyriŽ een kwestie van tijdĒ.
Wist je dat die ďtijdĒ vermoedelijk te maken heeft met de komende presidentsverkiezingen in de VS. Obama wil zich in de komende maanden niet wagen aan een nieuw militair avontuur en pleit daarom - op dit moment - openlijk tegen een militaire interventie.
Maar ondertussen gaat de oorlogsopbouw gestaag verder. Wist je dat het beruchte paramilitair bedrijf Blackwater in JordaniŽ en Libanon volop huurlingen aan het ronselen is voor toekomstige gevechten in SyriŽ? Blackwater is een privť bedrijf dat in onderaanneming werkt voor het leger van de VS en o.a. in Irak verantwoordelijk werd geacht voor buitengerechtelijke executies. Ondertussen nemen in SyriŽ al heel wat buitenlandse jihadis waaronder Al Qaeda gelinkte groepen, deel aan de gevechten. De vrees bestaat zelfs dat die de strijd naar zich toe zullen trekken en overnemen.
Wist je dat, voor zover we weten, de VS op dit moment zelf geen wapens leveren aan de rebellen? Dat laten ze voorlopig over aan de Golfstaten en Turkije. Washington beperkt zich tot het leveren van Ďhumanitaireí hulp en van communicatie-apparatuur. Dat laatste is wel onontbeerlijk voor de geplande inzet van drones in de toekomst en een eventuele no fly zone. In deze krijgen ze nu hulp van Al Jazeera. Die zender beperkt zich niet langer tot verslaggeving, maar verleent militaire hand en spandiensten aan de rebellen.
Omwille van de sterke aanwezigheid van de jihadis heeft IsraŽl geaarzeld om aan te sturen op een regimewissel in SyriŽ. Maar wist je dat Liberman, de minister van Buitenlandse Zaken, daar zich nu wel openlijk heeft voor uitgesproken? Zonder de Syrische steun en de aanvoerroutes van Iran tot Libanon zal Hezbollah niet langer een dominante rol kunnen spelen in Libanon en zal de invloed van Iran in de regio sterk afnemen, aldus Liberman.
Dat het Syrische leger de mensenrechten schendt is gekend. Maar wist je dat de rebellen ook een heel lijstje aan schendingen op hun palmares hebben staan? Zo worden ze door Human Rights Watch beschuldigd van foltering, executies en kidnapping. Ook aarzelen ze er niet voor om kinderen te rekruteren voor hun strijd, aldus een rapport van de VN. Zelfs na het staakt het vuren hebben ze soldaten geŽxecuteerd. Het verhaal van een van de beulen lees je hier.

Bron: Marc Vandepitte in www.dewereldmorgen.be

Terug Omhoog