"De IsraŽli's stelen, branden, vernietigen waterbronnen"

In de Westbank en Oost-Jeruzalem breken IsraŽli's Palestijnse woningen af, branden boomgaarden en velden plat, en vernietigen waterbronnen en reservoirs. Dit staat in het recente rapport (27/9/2011) door drie VN rapporteurs waaronder onze landgenoot Olivier De Schutter. Palestijnen moeten zelf de rekening betalen voor het afbreken van hun huis, plus een boete wegens "illegaal bouwen".
De cijfers gelden sedert begin 2011 tot augustus. Zowat 1500 Palestijnen werden gedwongen verjaagd, zonder compensaties. Sommige families woonden hier sedert decennia. 140 woningen werden vernield, 79 velden of kwekerijen. De vernietiging van 12 drinkwaterbronnen en 20 reservoirs treffen tienduizenden Palestijnen. Het aantal verjaagde personen is hoger dan over het hele jaar 2010. Herders worden afgesneden van water voor hun kudden. Er zijn plaatsen waar bijna wekelijks brand wordt gesticht door joodse kolonisten, terwijl IsraŽlische politie en leger toekijken.
De drie rapporteurs - Raquel Rolnik, Catarina de Albuquerque en Olivier De Schutter - laten er geen twijfel over bestaan dat het gaat om criminele daden 'door de IsraŽlische autoriteiten', die het humanitaire recht en de mensenrechten schenden (Article 54 of the 1977 Additional Protocol to the Geneva Conventions of 12 August 1949, relating to the Protection of Victims of International Armed Conflicts (Protocol I). 'Deze acties moeten onmiddellijk stoppen'. Het IsraŽlisch leger is ťťn van de daders, maar ook joodse kolonisten. Criminele daden tegen Palestijnen en Palestijnse eigendommen gepleegd door IsraŽlische kolonisten ('settlers') moeten vervolgd worden volgens een onafhankelijke, onpartijdige, doelmatige en tijdige procedure.

Ethnische zuivering
Wat door de IsraŽlische historicus Ilan Pappť "Ethnic cleaning of Palestine" (2006) is genoemd, gaat dus sedert jaren onverminderd verder. Het doel - dat IsraŽlische politici reeds vroeger uitspraken - is het verdrijven, wegpesten, uithongeren, gevangenzetten, en desnoods vermoorden van de Palestijnse bevolking (elke week worden er wel een paar doodgeschoten, nu ook vanuit onbemande drones - zoals op 18/8 een jongen van 12 in Gaza; en minstens tienduizend zitten in IsraŽlische gevangenissen, waaronder vrouwen, politieke leiders en verkozen parlementsleden). Dat is de voorwaarde die Nethanyahu en Tel-Aviv stellen aan de 'vredesonderhandelingen': dat 'zuivering', diefstal, branden ongestraft mogen voortgaan, terwijl oneindig gepalaverd wordt in GenŤve of Washington. Als het nog een tijdje doorgaat, blijft voor de Palestijnse staat geen grondgebied meer over, of alleen wat woestijn en rotsen, ingesloten tussen kolonies en wegen 'for Jews only'.

Alle vergelijkingen gaan mank
Wat kunnen we hiertegen ondernemen? Waarmee kan het lot van de Palestijnen vergeleken worden, en hoe werd daartegen opgetreden? Ik heb WO II meegemaakt, en het gedrag van de Duitse militairen was, zullen we zeggen: hoffelijk? in vergelijking met het optreden vandaag van het IDF tegen de Palestijnen; wel heeft IsraŽl geen gaskamers. Ik weet dat deze vergelijking sommigen zal schokken, zoals ik geschokt ben door de feiten over de IsraŽlische onmenselijkheid. En alle vergelijkingen gaan mank. Neen, Tel-Aviv organiseert geen holocaust. Een meer eigentijdse vergelijking: LibiŽ is half plat gebombardeerd 'om de bevolking te beschermen'; het kan meer dan een jaar duren voor de olieproductie weer normaal is zeggen de autoriteiten (en die olieproductie is natuurlijk een prioriteit - we spreken niet van ziekenhuizen, scholen, universiteiten, woningen). Moeten we dan voorstellen om Tel-Aviv te bombarderen, Haifa (waar vroegere vrienden van mij wonen), de kerncentrales en atoombomreserves? Toen de VS tijdens de ViŽtnamoorlog de hoofdstad Hanoi bombardeerde, heb ik ook geschreven: moeten we nu New-York bombarderen? Het is natuurlijk een symbolische, maar wel morele vraag. Veel eenvoudiger zou het zijn als in de EU enkele landen een geheime diplomatieke mail zouden sturen naar hun IsraŽlische ambassadeurs, dat vanaf volgende week alle kapitaalsoverdrachten naar IsraŽl zullen geblokkeerd worden. Dat kan, met ťťn toets van de moderne IT. Het is al toegepast voor andere landen.

IsraŽlische blokkade van Gaza onwettig
Een vijfkoppig panel van VN rapporteurs hebben op 13/9 de toestand in Gaza onderzocht vanuit wettelijk standpunt. Ze zeggen dat de "collectieve bestraffing" van de bevolking "een flagrante overtreding is van de internationale rechten van de mens en van het humanitair recht. Ook het Internationale Rode Kruis had de blokkade al onwettig genoemd. Ofschoon we al wisten dat de levensvoorwaarden voor de bewoners van Gaza Ďondragelijkí zijn (woord van Obama in zijn mooie speech in Cairo Ė hoe lang is dat geledenÖ), doet de lezing van dit bericht mij onpasselijk worden. Zo is meer dan 9/10 van het drinkwater in Gaza gepollueerd, doordat IsraŽl de nodige materialen en energie voor het zuiveringsstation tegenhoudt. De enige ondergrondse waterreserve van Gaza is in gevaar.
Leden van het VN panel zijn o.m. Richard Falk, MarŪa Magdalena Sepķlveda Carmona, Catarina de Albuquerque, Anand Grover en Olivier De Schutter.
www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/un-independent-panel-rules-israel-blockade-of-gaza-illegal-1.384267

PS: het rapport over de Westbank en Jeruzalem is nog niet doorgedrongen tot onze kwaliteitskranten. The New York Times, Haaretz, De Morgen, De Standaard: nooit van gehoord (29/9).

Externe links


Bron: Frank Roels in www.dewereldmorgen.be

Terug Omhoog