symbool

titel volkhogeschool
TER POPULARISERING VAN KUNSTEN EN WETENSCHAPPEN
afdeling Oostende
54e jaarprogramma
symbool

"IsraŽl bereidt grootschalige oorlog voor"

De Noorse krant Aftenposten heeft stukken uit een geheim document gepubliceerd waaruit blijkt dat IsraŽl zich klaarmaakt voor een grootschalige oorlog in het Midden-Oosten.
Het gaat om memoís van gesprekken tussen de IsraŽlische luitenant-generaal Ashkenazi en verschillende leden van het Amerikaanse Congres, zowel Democraten als Republikeinen. De documenten geven Ďeen duidelijke boodschapí dat "de militaire voorbereidingen van IsraŽl voor een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten volop bezig zijn". Op dat moment was Ashkenazi het hoofd van het IsraŽlische leger. Het was dit heerschap dat na afloop van de Gaza-oorlog bij de Westelijke Muur (de zogenaamde Klaagmuur) god ging danken voor de wonderen en het succes van de Gaza-Oorlog.

De wapens van Hezbollah
De generaal beweert dat de reden voor de oorlog ligt in het wapenarsenaal van Hezbollah. Zij zouden namelijk over 40.000 raketten beschikken, waarmee ze o.a. Tel Aviv zouden kunnen raken. Merkwaardig is dat een briefing van de generaal, twee maand eerder aan een andere senator, het aantal nog hield op een totaal van 20.000, met inbegrip van antitankraketten en andere wapens, die enkel kunnen worden ingezet om het Libanese grondgebied te verdedigen tegen een IsraŽlische aanval. Er heerst de laatste maanden een gespannen vrede, maar er is niet veel nodig om militair geweld te doen losbarsten: een scheepslading van Hezbollah, een nieuw wapen dat het evenwicht in de regio zou kunnen verstoren, een schermutseling aan de Libanese grens of aan die van Gaza. 'Indien IsraŽl wordt aangevallen, zal het met dubbele kracht terugslaan', aldus de documenten. De generaal: "Ik bereid een grote oorlog voor, want het is gemakkelijker om iets terug te schroeven dan het omgekeerde te doen".

Iran: de echte vijand
Dergelijke oorlog zou gemakkelijk kunnen overslaan op SyriŽ en Iran, en dat laatste is misschien wel uiteindelijk de bedoeling. Vůůr de oorlog tegen Irak beweerde de toenmalige IsraŽlische minister van Buitenlandse Zaken nog dat "Iran, en niet Irak, de voornaamste vijand is". Als het zo ver komt, is de generaal in elk geval van plan om er flink tegen aan te gaan, steviger dan de vorige keer in Gaza. Het zal een totale oorlog zijn, ook tegen de burgerbevolking. In ťťn van de documenten zegt de generaal: "In de volgende oorlog kan IsraŽl geen enkele beperking op gebied van oorlogsvoering aanvaarden in de stedelijke gebieden". Volgens professor Juan Cole (nvdr: Amerikaans intellectueel en historicus van het moderne Midden-Oosten en Zuid-AziŽ) is het opzet om burgerlijke gebieden te bombarderen, wetende dat daarbij grote hoeveelheden slachtoffers zullen vallen, een oorlogsmisdaad.
De gelekte documenten maken niet alleen duidelijk dat IsraŽl een oorlog beraamt, maar ook dat dit gebeurt met volle steun van Washington. Een in november door Wikileaks gepubliceerd document, geeft een verslag van een bijeenkomst van de Gezamenlijke Politiek Militaire Groep (JPMG). Dit is een gezamenlijk orgaan van de VS en IsraŽl dat het militair beleid van beide regeringen coŲrdineert. Het belangrijkste punt van discussie in het JPMG was het nucleair programma van Iran. De IsraŽlische militaire officials waarschuwden dat de tijd om te wachten met een militaire aanval tegen Iran stilaan opraakt: "Voor de IsraŽlische regering is 2010 een beslissend jaar. Indien de IraniŽrs de kans krijgen door te gaan met de bescherming en versterking van hun nucleaire sites, zal het moeilijker worden om ze treffen en te beschadigen."
Vervolgens was er een discussie i.v.m. de geplande levering van GBU-28 antibunkerbommen. Deze bommen werden in de oorlog tegen Irak gebruikt om de commando- en controleposten te vernietigen. Het document stelt ook dat de levering van die bommen best discreet gebeurt om te vermijden dat de VS-regering zou kunnen beschuldigd worden van enige hulp bij de voorbereiding van een IsraŽlische aanval tegen Iran. De Noorse krant bericht dat IsraŽl ondertussen een honderdtal van die krachtige wapens geleverd heeft gekregen. De VS zijn in elk geval klaar voor een oorlog. In december stelde admiraal Mike Mullen, de hoogste in rang van de Amerikaanse strijdkrachten, dat de VS "volledig klaar zijn" om Iran van antwoord te dienen. "Er zijn hier reŽle gevaren voor de vrede en stabiliteit, en we hebben geen geheim gemaakt van onze ongerustheid m.b.t. tot Iran."
De Republikeinse senator Lindsey Graham ging een maand eerder nog verder. Hij wil zich niet beperken tot de nucleaire sites. Het is de Islamitische Republiek die moet "vernietigd" worden. "Niet alleen het nucleair programma moet vernietigd worden, maar ook hun vloot moet tot zinken worden gebracht, hun luchtmacht moet vernietigd worden en we moeten een beslissende slag toebrengen aan de Revolutionaire Wacht. In andere woorden, dat regime moet geneutraliseerd worden." Niemand minder dan president Shimon Peres van IsraŽl heeft in het verleden zijn premier Ehud Olmert gewaarschuwd dat een militaire aanval op nucleaire installaties zou kunnen leiden tot een grootschalige confrontatie.
In een recent commentaar schreef The Economist: "Er is alle reden om te geloven dat we in 2011 de meest vernietigende oorlog van vele jaren zullen zien, tenzij er herstellende actie wordt ondernomen".

Bron : Marc Vandepitte in www.dewereldmorgen.be

Terug Omhoog