symbool

titel volkhogeschool
TER POPULARISERING VAN KUNSTEN EN WETENSCHAPPEN
afdeling Oostende
53e jaarprogramma
symbool

'IsraŽl wil zoveel mogelijk grond van de Palestijnen inpalmen'

door Frank SchlŲmer © De Morgen.

Eerder deze maand is een delegatie van parlementariŽrs, vakbondsmensen en ngo"ers naar de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem getrokken om informatie op te doen over de situatie op het terrein. Een van de leden was sp.a-volksvertegenwoordiger Dirk Van der Maelen en hij heeft samen met de anderen gezien hoe slecht de mensenrechtensituatie van de Palestijnen is.

De nederzettingen, de Muur en de wegblokkades tasten de Palestijnen in hun waardigheid aan, beletten hen de toegang tot werk, voedsel en gezondheidszorg. De IsraŽlische maatregelen en de dagelijkse pesterijen hebben de economie van de Palestijnen totaal kapot gemaakt.
Van der Maelen is al voor de vijfde keer naar dezelfde gebieden geweest en stelde een dramatische verslechtering van de situatie vast. "We mochten van IsraŽl niet naar de Gazastrook, maar iedereen weet natuurlijk wat de extreme uitwassen zijn van het totale afsluitingsbeleid. De IsraŽlische regering wil uiteraard niet dat internationale delegaties gaan kijken naar wat zij en haar leger daar aanrichten. In 2005 was er nog enige beweging in het vredesproces, nu zit het muurvast omdat de regering van Netanyahu, Lieberman en de fundamentalistische Shaspartij geen vrede willen. De regering-Netanyahu wil gewoon zoveel mogelijk grond zonder Palestijnen inpikken en dat is een activiteit van elke dag."
De sp.a"er heeft ook dramatische veranderingen vastgesteld in het ideeŽngoed bij de Palestijnen. Van der Maelen: "Velen zeggen dat ze nu al al die jaren Fatah en de Palestijnse regering volgen, maar moeten vaststellen dat onderhandelingen tot niets hebben geleid omdat IsraŽl geen resultaten wil en de buitenwereld niets durft te doen. De Palestijnen vragen zich af of ze niet moeten stoppen met de Palestijnse Autoriteit omdat die echt niet veel meer is dan een pijnstiller. Ze zijn gefrustreerd en ontgoocheld en het idee van ťťn staat wint veld. Eťn staat waarin de Palestijnen tenminste rechten van echte burgers zouden hebben. Velen hebben het geloof in alles verloren, ik ben zeer pessimistisch en hoorde weer vaker pleidooien voor een derde intifada."
Van der Maelen zegt van zichzelf het "veel moeilijker te krijgen met de woorden van de EU en de VS", net omdat het alleen bij woorden blijft. Van der Maelen: "IsraŽl stelt vast dat het allemaal goed loopt: de nederzettingen en de Muur worden verder gebouwd, de mensenrechten worden geschonden en men kan dat rustig blijven doen omdat de wereld de andere kant op kijkt. "Netanyahu stelt vast dat het allemaal heel goed voor IsraŽl verloopt en hij maakt daar gretig gebruik van. Hij brengt voortdurend Iran ter sprake en verschuift alle aandacht naar Teheran, dan kan hij in de Palestijnse gebieden gewoon doen wat hij wil. Muren bouwen, huizen afbreken, mensen verjagen en de toekomstige Palestijnse hoofdstad inpikken. Europa durft niets te doen en Washington evenmin, dus IsraŽl kan ongestoord en steeds driester zijn gang gaan. Obama kan de Joodse lobby in zijn land niet voor het hoofd stoten en de uitspraak dat hij "verbijsterd" is, betekent dus niets."
Dirk Van der Maelen (sp.a): Vele Palestijnen hebben alle geloof verloren, ik ben zeer pessimistisch en hoorde weer vaker pleidooien voor een derde intifada.

Terug Omhoog