Zette VS teken in als biologisch wapen?
‘Miljoenen mensen die lijden aan ziekte van Lyme hebben recht op de waarheid’

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft het Pentagon opgedragen te onderzoeken of het ministerie van Defensie tussen 1950 en 1975 heeft geëxperimenteerd met het inzetten van teken en andere insecten als biologisch wapen.
Chris Smith, een afgevaardigde van de staat New Jersey, is degene die het verzoek als eerste neerlegde. Hij zei hiertoe geïnspireerd te zijn door “een aantal boeken en artikelen die suggereren dat er destijds significant onderzoek is gedaan bij overheidsfaciliteiten om teken en andere insecten te veranderen in biologische wapens”. Deze activiteiten zouden dus eventueel zelfs de ziekte van Lyme hebben kunnen verspreid.
In een recent verschenen boek, Bitten: The Secret History of Lyme Disease and Biological Weapons wordt de ontdekker van Lyme -en specialist in biowapens- Willy Burgdorfer geïnterviewd. Samen met bestanden van onderzoek dat Burgdorfer in zijn laboratorium door de jaren heen heeft gedaan, vormt dit volgens Smith bewijs dat hij en andere specialisten in biowapens, teken met ziekteverwekkers hebben volgestopt. In die laboratoria werd onder andere onderzocht of deze ziekteverwekkers zware lichamelijke afwijkingen, ziekte of zelfs de dood tot gevolg zouden kunnen hebben bij potentiële vijanden.

Ziekte
Smith vroeg zich tijdens een debat, dat verbonden was aan zijn verzoek, af of er destijds ook met ziekte besmette teken zijn vrijgelaten. “De miljoenen mensen die lijden aan de ziekte van Lyme en andere door teken veroorzaakte ziekten hebben recht op de waarheid”, stelde de politicus. Smith hoopt dat dit onderzoek leidt tot het aanwijzen van een verantwoordelijke, maar ook tot een grotere erkenning van de ziekte van Lyme en -dat zou helemaal mooi zijn- een potentieel geneesmiddel.
De meest voorkomende ziekte die door teken wordt verspreid, is de ziekte van Lyme. Symptomen hiervan kunnen griep, spierpijn, gewrichtspijn, uitslag en zelfs gezichtsverlamming zijn. Als de ziekte niet wordt behandeld, kan dat leiden tot artritis, problemen aan het zenuwstelsel en hartproblemen.

18/07/2019
Bron: Olaf Heyblom in De Morgen

Terug Omhoog