"14 tips om plastiek in het milieu te voorkomen”

1. Laat nooit afval achter op straat, in de natuur, op het strand …
Gooi het in een vuilnisbak. Vind je er geen of is hij overvol, hou je afval dan bij tot aan de volgende vuilnisbak. Als je extra afval in een al overvolle vuilbak propt, is de kans groot dat het wegwaait. Je kan ook simpelweg je afval tot thuis bewaren.

2. Vermijd voorverpakt fastfood.

3. Zet je vuilnis pas op straat net voor de vuilniswagen komt.
Zo verklein je de kans dat de zak scheurt en afval rond gaat zwerven.

4. Laat bij een feest geen ballonnen op.

5. Ruim zelf zwerfplastic op.
Of misschien kan je op je reisbestemming meedoen aan een strandschoonmaak?

6. Sorteer zo goed mogelijk je plastic afval.
Niet alle plastic kan vandaag al in de pmd-zak. De industrie heeft nog werk aan de winkel om de diverse soorten plastics beter te recycleren. Maar vandaag al bieden veel containerparken de mogelijk om bijvoorbeeld harde plastic en plasticfolies apart in te zamelen. Maak er gebruik van. Zo komt er minder plastic in het restafval terecht.

7. Gebruik herbruikbare tassen en zakjes.
Breng een boodschappentas mee als je uit winkelen gaat en weiger de aangeboden plastic zakken. Neem ook herbruikbare zakjes mee om je fruit of groente in te bergen.

8. Vermijd allerlei wegwerpmateriaal in plastic.
Vorkjes, messen, lepels, roer- en wattenstaafjes … dat hoeft allemaal niet in plastic. Gebruik liever een herbruikbare drinkfles, bijvoorbeeld uit glas. Vermijd ook wegwerpbekers. Zelfs papieren wegwerpbekers zijn meestal bedekt met een dun laagje plastic. Breng liever je eigen beker mee. Je scheert je beter met een herbruikbare scheerhouder met vervangbare mesjes. Gebruik geen rietjes. Drink je drankje uit een glas of neem je eigen herbruikbaar rietje uit glas, staal of bamboe mee op café of restaurant. En wist je dat er wasbare herbruikbare luiers bestaan?

9. Vermijd verpakkingen in plastic.
In plaats van voorverpakte sneetjes kaas te kopen, kan je ook het gewenste aantal sneetjes laten snijden. Tegenwoordig bestaan er al winkels die producten zoals noten, granen, deegwaren en bonen zonder verpakking aanbieden. Je brengt gewoon je herbruikbare zakjes of bokalen mee. Waar mogelijk, verkies een kartonnen of tetrabrikverpakking boven plastic voor je vruchtensappen, wasmiddelen, detergenten … En waarom niet meer zelf koken in plaats van verpakte bereide maaltijden te kopen?

10. Koop geen water in plastic flessen.
Het kraantjeswater in België heeft een uitstekende kwaliteit. Wil je toch een betere kwaliteit, installeer dan een filter of gebruik een filterkan.

11. Rij minder met de auto en kies een lichtgewichtauto.
Verrassend genoeg levert de slijtage van autobanden een grote hoeveelheid microplastics op. Bij een lichtgewichtauto slijten de banden minder. Zorg er ook voor dat de banden de juiste spanning hebben.

12. Vermijd microbolletjes in producten voor persoonlijke verzorging.
De industrie doet inspanningen om de plastic microbolletjes te vervangen, maar je kan nu al uitkijken naar cosmetica, douchegels en tandpasta zonder dergelijke microbolletjes.

13. Vermijd synthetische kleding en/of koop een filter voor je wasmachine.
Synthetische kledij zoals fleeces geven bij het wassen kleine plastic vezeltjes vrij die in het milieu terechtkomen. Je vermijdt die synthetische kleding beter. Je kan ook een filter installeren in je wasmachine of je synthetische kleding in een speciale waszak steken.

14. Wees voorzichtig met verf.
Ook verfresten dragen bij tot microplastics in het milieu. Spoel daarom je verfkwast niet uit onder de kraan, dat spoelwater hoort thuis op het containerpark. En vang het stof op dat vrijkomt bij het schuren van geverfde oppervlakken.

Uit www.glo-be.be

Terug Omhoog