Verslag van de voordracht over "Kanker en erfelijkheid"
door Dr. Tom Van Maerken

Aarzelend kwamen de mensen binnen, nog onwennig op de nieuwe stek van de Volkshogeschool. Nadat jarenlang de maandagavondvoordrachten doorgingen in de conferentiezaal van het stadhuis moest de Volkshogeschool noodgedwongen uitkijken naar een alternatief en de conferentiezaal van het Ensorinstituut is een waardige opvolger.

Nadat de nieuwe abonneekaarten getoond of afgeleverd werden piepte iedereen voorzichtig zijn hoofd door de deur en telkens steeg er een goedkeurend gemompel op. Doordat de stoelen per rij op een hogere trede staan kan iedereen in de zaal moeiteloos te spreker zien. Afgelopen dus met het heen en weer bewegen tijdens de voordracht omdat de persoon voor je zich ietsje anders op zijn of haar stoel gezet heeft. De stoelen zelf zijn ook ergonomisch beter voor de rug. Niets dan voordelen blijkbaar dit verhuis van zalen.

Nadat de voorzitter van de Volkshogeschool het woord genomen had heette ook Ronny Vanderstraeten, de adjunct-directeur van het Ensorinstituut iedereen van harte welkom.

De voordrachtgever zelf gaf in een eerste dia een kort overzicht van de verschillende punten die hij in de loop van de avond zou belichten. Moeilijke woorden vlogen van het scherm, maar die werden in de loop van de lezing stuk voor stuk op een verstaanbare manier uitgelegd, zodat iedereen op het einde van de avond wist waar we momenteel staan op het gebied van kanker en erfelijkheid. Na het theoretische eerste deel waarin de heer Van Maerken het onder andere had over hoe kanker ontstaat, volgde in een tweede deel de uitleg over de al dan niet verhoogde kans op de vorming van kanker in families met meerdere patiŽnten met borst- of darmkanker.

Na enkele vragen uit het publiek die de spreker duidelijk beantwoordde zocht iedereen zijn jas en paraplu om zich opnieuw door de regen huiswaarts te begeven, tevreden na deze leerrijke uiteenzetting en overtuigd dat de nieuwe locatie van de voordrachten van de Volkshogeschool een aangename verbetering is voor het bijwonen van de maandelijkse lezingen.

Klik op de foto om die op groot formaat weer te geven.

klik om te vergroten klik om te vergroten klik om te vergroten klik om te vergroten klik om te vergroten klik om te vergroten

Terug Omhoog