Maandagavondvoordracht over
"De zoektocht naar steriele neutrino's in België"
neutrino's
door Prof. Dr. Dirk Ryckbosch

De zoektocht naar de meest fundamentele bouwstenen van de materie, de elementaire deeltjes, gebeurt meestal in grote internationale laboratoria. Hierbij wordt gebruik gemaakt van enorme, complexe deeltjesversnellers. Het onderzoek wordt dan ook gedaan in grote internationale samenwerkingen van soms duizenden wetenschappers. Maar wist u dat er ook baanbrekend onderzoek naar nieuwe deeltjes kan gedaan worden in ons eigen land? Aan de BR2-reactor in het StudieCentrum voor Kernenergie in Mol speurt een groep van Belgische, Britse en Franse wetenschappers naar de meest geheimzinnige deeltjes ooit voorspeld: de steriele neutrino's.

Wat zijn deze deeltjes? Waarom zijn wetenschappers zo gebrand op een eventuele ontdekking van deze deeltjes? En hoe doet men dat daar in Mol? En kan men ook iets praktisch doen met de resultaten van dit onderzoek? Op deze (en andere) vragen krijgt u een antwoord in deze voordracht. Zonder ook maar één formule te gebruiken.

Dirk Ryckbosch studeerde Natuurkunde aan de UGent en promoveerde in 1984 tot doctor in de Fysica op een proefschrift in de kernfysica. In de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw heeft hij als FWO-wetenschapper onderzoek uitgevoerd aan zowat alle elektron-deeltjesversnellers in België, Frankrijk, Duitsland, Zweden en Nederland.
Vanaf 1995 verlegde hij zijn onderzoeksgebied van de kernfysica naar de elementaire deeltjesfysica. Tussen 2001 en 2003 stond hij aan het hoofd van het internationale HERMES-experiment aan de HERA-deeltjesversneller in Hamburg.
Sedert 2000 is hij als professor verbonden aan de UGent, en leidt de onderzoeksgroep "Experimentele Deeltjesfysica" die momenteel uit een 25-tal onderzoekers bestaat. Zij zijn actief in het IceCube experiment -een neutrino-telescoop aan de Zuidpool-, in het SoLiD-project dat zoekt naar neutrino's geproduceerd in de BR2-onderzoeksreactor in Mol, en in het CMS-experiment aan de LHC-versneller in CERN/Genève. Sinds 2006 is prof.Ryckbosch tevens voorzitter van de vakgroep Fysica en Sterrenkunde van de UGent.
Hij is co-auteur van meer dan 700 wetenschappelijke publicaties, onder meer van het artikel waarin de ontdekking van het fameuze Higgs-deeltje werd aangekondigd.
 

Deze boeiende lezing gaat door op maandag 3 december 2018 om 20u.
in de aula van het Ensorinstituut, Gen. Jungbluthlaan 4 te Oostende.


Inkom: 5 Euro
+3-pas en jongeren: 4,5 Euro
Abonnees van de Volkshogeschool komen gratis binnen op vertoon van het abonnement 2018-2019.

 

Terug
Prof. Dr. Dirk Ryckbosch 
Omhoog