Maandagavondvoordracht over Zwaartekrachtgolven
Zwaartekrachtgolven
door Prof. Archisman Ghosh

Zwaartekrachtgolven bieden een nieuwe manier om het heelal waar te nemen. Ze zijn voortplantende rimpelingen in de kromming van de ruimtetijd, een gevolg van Einsteins algemene relativiteitstheorie. Ze werden direct waargenomen in 2015, ongeveer 100 jaar na hun voorspelling. Hun eerste detectie door de samensmelting van een dubbelsysteem van zwarte gaten is een iconische ontdekking van de afgelopen jaren geworden en heeft geleid tot de Nobelprijs voor natuurkunde in 2017. Sindsdien hebben de Advanced LIGO- en Virgo-detectoren nog veel meer van dergelijke bronnen waargenomen.

In deze lezing praten we over de spannende wetenschap die mogelijk is met deze observaties en de vooruitzichten die voor ons liggen.

Prof. Archisman Ghosh is assistent-professor aan de vakgroep Fysika en Sterrenkunde van de Universiteit Gent. Hij komt uit India en promoveerde in 2012 aan de University of Kentucky in Amerika. Zijn onderzoek richt zich op fundamentele fysica en kosmologie met waarnemingen van zwaartekrachtgolven. Hij is lid van de Virgo Collaboration en de onlangs opgerichte Einstein Telescope Collaboration.  

Deze zeer interessante lezing gaat door op maandag 21 november 2022 om 20u.
in de aula van het Ensorinstituut, Gen. Jungbluthlaan 4 te Oostende.
 
Inkom: 6 Euro
Abonnees van de Volkshogeschool betalen 1 Euro per persoon op vertoon van het nieuwe abonnement 2022-2023.

 

Terug
Prof. Archisman Ghosh  
Omhoog