Maandagavondvoordracht over
Immunotherapie: een nieuwe behandeling voor kanker.
Supersamenwerker
door Prof. Dr. Tessa Kerre

De klassieke behandelingen voor kanker, zoals chemotherapie en bestraling, zijn vrij goed gekend door het brede publiek, maar immunotherapie is dat veel minder. Immunotherapie heeft nochtans de voorbije jaren een ware doorbraak gekend in de behandeling van agressieve kwaadaardige ziekten die met klassieke therapieŽn uitbehandeld waren. Immunotherapie werkt dan ook op een totaal nieuwe manier: hier wordt het eigen immuunsysteem van de patiŽnt ingezet in de strijd tegen kanker. En met succes. Een wondermiddel is het natuurlijk niet, want ook immunotherapie heeft belangrijke bijwerkingen en het kan ook niet bij alle kankers gebruikt worden.
Er zijn verschillende vormen van immunotherapie. Men onderscheidt passieve immunotherapie en actieve immunotherapie. Passieve immunotherapie gebruikt componenten van het immuunsysteem die in het labo werden gemaakt en/of bewerkt, zoals antistoffen of bewerkte afweercellen om dan in het lichaam van de patiŽnt de kankercellen te vernietigen. Actieve immunotherapie stimuleert het immuunsysteem van de patiŽnt om de kankercellen aan te vallen, zoals vaccinaties of checkpoint inhibitoren. Afhankelijk van het type kanker, het stadium, en bepaalde eigenschappen, komt een bepaalde vorm van immunotherapie in aanmerking als behandeling. Immunotherapie werkt op een andere manier dan de klassieke kankerbehandelingen, zoals chemotherapie of bestraling, en heeft dus ook andere bijwerkingen.

Tessa Kerre studeerde geneeskunde aan de Universiteit Gent (1990-1997), waarna ze haar doctoraat in de medische wetenschappen behaalde (2002). Ze specialiseerde in inwendige ziekten (2005) en hematologie (2006). Ze is als kliniekhoofd hematologie werkzaam in het UZ Gent, waar ze het stamceltransplantatiecentrum leidt. Daarnaast is ze ook gespecialiseerd in T-celtherapie, een vorm van immunotherapie. Ze is als professor verbonden aan de UGent, waar ze verantwoordelijk is voor een belangrijk onderwijspakket, en ook onderzoek doet naar een nieuwe vorm van T-celtherapie voor acute myeloÔde leukemie. Om immunotherapie beter te kunnen uitleggen aan patiŽnten en hun omgeving, ontwikkelde ze een motion comic, Immuno-T. Ze is co-auteur van meer dan 50 wetenschappelijke publicaties in internationale A1 tijdschriften en boekhoofdstukken. Ze geeft veel voordrachten voor het brede publiek. Ze raakte bekend bij het grote publiek door het programma Topdokters.
 

Deze zeer interessante lezing gaat door op maandag 12 november 2018 om 20u.
in de aula van het Ensorinstituut, Gen. Jungbluthlaan 4 te Oostende.
 

Inkom: 5 Euro
+3-pas en jongeren: 4,5 Euro
Abonnees van de Volkshogeschool komen gratis binnen op vertoon van het nieuwe abonnement 2018-2019.

 

Terug
Tessa Kerre 
Omhoog