7 Beeldreportage over "Madagaskar" op 11 mei 2021

Nu we voorlopig geen activiteiten mogen organiseren én we niet op reis mogen biedt de Volkshogeschool u een beeldmontage aan via een zoom-projectie.

Op dinsdag 11 mei 2021 tonen we u een beeldmontage over
 

 
door fotografen André Claerhout en Hadewijch Everaert

Madagaskar is het 4de grootste eiland in de wereld en ligt als een grote linker voet van zo’n 600.000Km2 ten oosten van Afrika, omgeven door de Indische oceaan en de golf van Mozambique. Spijts een rijke ondergrond is het toch het 4de armste land ter wereld.

In deel 1 vertrekken we vanuit de hoofdstad Antananarivo, in oostelijke richting, naar het Palmarium reservaat waar we oog in oog staan met de nachtelijke Aye-Aye lemuren. Met een boottrip via het canal de Pangalanes tot Toamasina en over het canal île Sainte Marie bereiken we het gelijknamig eiland waar we aan walvisspotting doen en genieten van het paradijselijk mooie île Aux Nattes.
De dodencultus in Madagaskar komt hier ook uitgebreid aan bod.
Terug in Tana, de hoofdstad, rijden we via de Route Nationale A7 naar Fianarantsoa voor een treinreis naar Manakara. Dit zou één van de hoogtepunten van onze reis moeten worden. Madagaskar is echter België niet en de trein rijdt, voor onbepaalde tijd, niet. Dan maar met de auto naar Manakara.
Te Mananjary wacht ons een schrijnend voorbeeld van waar taboes en bijgeloof toe kunnen leiden en beleven. We zien er de dagelijkse strijd van de lokale vissers met de oceaan.

In deel 2 rijden we vanuit Toliary langs de zandpistes van het zuiden naar Fort Dauphin. Dit wordt dé belevenis van de reis, zonder enig comfort maar zo puur en zo intens.
De grafmonumenten van de Mahafaly en de Antandroy met hun grafpalen blijven fascineren. De doden in Madagaskar zijn dan ook zeer belangrijk. Het contact met de lokale bevolking is er vlot en zeer aangenaam.
In vissersdorp Lavanono maken we kennis met het levenswerk van een franse avonturier GIGI.
De reis eindigt in Fort Dauphin met een bezoek aan het Berenti reservaat met de dansende sifaka’s en aan de idyllische baai van Lokaro waar toch weer een donker kantje aan zit.

"Veloma Madagaskar”- “Tot ziens Madagaskar”

Deze beeldreportage wordt vertoond via 'zoom' op dinsdag 11 mei 2021, om 20u.
 
Wie de projectie wenst te zien kan zich inschrijven vóór 6 mei 2021. U stuurt ons een mail naar volkshogeschool.oostende@proximus.be.
Daarna ontvangt u per mail de link en alle gegevens om toegang te krijgen tot de projectie.

Abonnees van de Volkshogeschool krijgen gratis de link voor de projectie.

Niet-abonnees krijgen de link toegestuurd na betaling van de luttele som van 1 Euro .
Betalen kan op rekening nr. BE90 6103 8850 8232 van Frank De Leger en dit ten laatste op 5 mei 2021.

Terug   Omhoog