Maandagavondvoordracht over
crispr

Zo nu en dan duikt er plots een woord in de actualiteit op, om nooit meer weg te gaan. Dat is ook het geval voor CRISPR, een erg jonge techniek om aanpassingen aan te brengen in het DNA van om het even welk organisme. Nu zelfs het genetisch modificeren van mensen in zicht komt, dringt een maatschappelijk debat zich op. Maar geen debat zonder degelijke achtergrondkennis.

De CRISPR-techniek is snel, eenvoudig én spotgoedkoop. In 2015 werd de methode uitgeroepen tot ‘wetenschappelijke doorbraak van het jaar’, en sindsdien gaat het razendsnel. De mogelijkheden lijken eindeloos, van extreem doeltreffende nieuwe kankertherapieën tot het uitroeien van malaria. Maar het grote potentieel van CRISPR is niet zonder gevaar, en een maatschappelijk debat dringt zich op.

Dr. Hetty Helsmoortel is ervan overtuigd dat iedereen moet kunnen deelnamen aan dit debat, maar dan wel met kennis van zaken. Daarom loodst ze ons in heldere en begrijpelijke taal door de biologie en het mechanisme achter CRISPR. Daarnaast vertelt ze ons in detail over de meest interessante toepassingen op korte en lange termijn. Tenslotte behandelt ze een aantal ethische vraagstukken die gepaard gaan met het aanpassen van DNA in dieren, planten én mensen.

Dr. Hetty Helsmoortel probeert kanker uit de wereld te helpen in een labo aan de Universiteit Gent, is moleculair bioloog, doctor in de gezondheidswetenschappen, moeder van een zoon en een dochter, en theaterliefhebber. Die laatste passie liep volgens sommigen wat uit de hand toen ze tussen haar master en doctoraat twee jaar naar het RITCS trok om er drama te studeren.

Naast kankeronderzoeker is Hetty een helder en gepassioneerd verteller over alles wat met wetenschap te maken heeft. In 2015 won ze zowel de Wetenschapsbattle als FameLab. Sindsdien is ze huiswetenschapper bij De Afspraak op Canvas, is ze regelmatig te horen op Radio 1, schrijft ze af en toe een column voor De Morgen en geeft ze vaak gesmaakte lezingen voor het grote publiek.

Om wetenschap nog dichter bij de mensen te brengen organiseert ze in 2018 het allereerste openlucht wetenschapsfestival in België – met bier, worsten, tenten én wetenschap.

Deze uiterst boeiende lezing gaat door op maandag 18 september 2017 om 20u.
in de de aula van het Ensorinstituut te Oostende.
 
Inkom: 5 Euro
+3-pas en jongeren: 4,5 Euro
Abonnees van de Volkshogeschool komen gratis binnen op vertoon van het nieuwe abonnement 2017-2018.

 

Terug
Dr. Hetty Helsmoortel
Omhoog