Vlinder Vlinder Vlinder Vlinder Vlinder
Daguitstap naar Knokke-Heist op zaterdag 5 mei 2018.

Op 5 mei 2018 bezoeken we onder een deskundige leiding het Sincfala, Museum van de Zwinstreek te Knokke-Heist en het For Freedom Museum te Ramskapelle.
In de voormiddag bezoeken we het Sincfala museum te Heist.

sincfalasincfalasincfala Sincfala, Museum van de Zwinstreek

Ontdek in het Oud Schoolgebouw het harde dagelijkse leven van de Heistse vissers en hun familie. Grasduin in het bezoekerscentrum in de geschiedenis van 2000 jaar Zwinstreek.
Het museum beschikt over een uitgebreide collectie museale stukken, vooral opgebouwd door schenkingen, maar ook aangevuld door aankopen. Ondersteund door een gericht aankoopbeleid bezit Sincfala een museumwaardige collectie rond de Zwinstreek en het volksleven in de streek. Vanaf de oprichting van het museum in 1960 ging de aandacht vooral naar landbouwvoorwerpen en oude huisraad. Sinds Museum Sincfala zich in 1971 in een oude visserswijk in Heist vestigde, groeide vooral de visserijcollectie aan. Vanaf de jaren 1990 is daar ook heel wat materiaal uit de Zwinstreek bijgekomen.


’s Middags nemen we onze maaltijd in het "Hespekotje" te Ramskapelle,
Soep / Stoofvlees met frietjes.

In de namiddag bezoeken we het For Freedom Museum in Ramskapelle.

For Freedom Broers Danny en Freddy Jones zijn de zonen van wijlen Dennis Jones, Brits Normandië veteraan uit Crewe/Cheshire (UK) die in 1947 met een meisje uit Knokke-Heist huwde. Zij kregen de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog van jongsaf ingelepeld. Het militair uniform dat vader Jones droeg tijdens zijn huwelijk was dan ook het allereerste uniform van hun collectie.
Freddy Jones trok met vele bussen Canadese veteranen door Zeeuws-Vlaanderen en de Zwinstreek. Daaruit kwamen fantastische contacten en vriendschapsbanden voort.
Elke pop in het museum heeft een persoonlijk verhaal. Vele Canadese families schonken uniformen van hun dierbare echtgenoot of vader aan het project. ‘Send it to Belgium, to Fred Jones, one day he’s going to start a museum, to tell our story, why we came ,why we bled and sacrificed our young lives!’ Dit waren de woorden van vele Canadese veteranen die meehielpen aan de opbouw van de verzameling.
Ondertussen werd koortsachtig gezocht naar een permanent onderkomen voor de steeds maar aangroeiende collectie. Gelukkig kwam de bevolking van Ramskapelle, burgemeester Graaf Leopold Lippens en wijlen schepen Maxim Willems van Knokke-Heist ter hulp en werd de gemeenteschool van Ramskapelle de nieuwe uitgelezen stek voor het For Freedom Museum. Dit museum hoort in de schoot van het authentieke polderdorp dat Ramskapelle is.
De voertuigen van medeconservator Patrick Tierssoone getuigen van de technologische ontwikkeling en massaproductie tijdens de Tweede Wereldoorloog.
De strijd te land, ter zee en in de lucht komt uitgebreid aan bod. Zijn transportbedrijf brengt hem dagelijks in contact met internationale verzamelaars.
Op 25 april 2009 openden minister van Landsverdediging Pieter De Crem, Paul Breyne, gouverneur van West-Vlaanderen, en Graaf Leopold Lippens, burgemeester van Knokke-Heist het museum.
De aanwezigheid van de Canadees Adrien Boivin, oud-strijder, die diende in het Régiment de la Chaudière verliep niet onopvallend. Hij wist het publiek te boeien met een levendig relaas over zijn gevangenneming in Oostburg en de bevrijding van Knokke op 1 november 1944.


De verplaatsing gebeurt per bus.


Lijntje

ZATERDAG 5 MEI 2018

PROGRAMMA
 
 
 
 
 
 
 
 
  • 08.30u. : Vertrek aan de Visserijschool, Mercatorlaan te Oostende.
  • 10.00u. : Bezoek aan het Sincfala museum te Heist.
  • 12.00u. : Eetmaal in het Hespekotje te Ramskapelle.
  • .............. Soep / Stoofvlees met frietjes.
  • 14.00u. : Bezoek For Freedom museum te Ramskapelle.
  • 16.00u. : Koffie.
  • 17.00u. : Terug naar Oostende.

Lijntje

PRAKTISCHE INLICHTINGEN

Deelname in de kosten: Abonnees: 50 Euro, Niet Abonnees: 55 Euro

Inbegrepen in de prijs: bus, lunch , ingangen museum, gids.
Niet inbegrepen in de prijs: dranken bij de maaltijd.

Lijntje

INSCHRIJVEN EN BETALEN

Inschrijven door te betalen (uiterlijk tegen 22 april) op rekening van de voorzitter:
Ann Marie Herkens – BE91 280043013776
Zeker vermelden op de overschrijving het aantal deelnemers en alle individuele namen!

Deze uitstap gaat door vanaf 20 deelnemers en is beperkt tot 30 deelnemers, tijdig inschrijven is dus de boodschap.
 

Lijntje

OPGELET

De Oostendse Volkshogeschool en de bestuursleden kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele ongevallen, diefstal, verlies of schade tijdens deze uitstap.

Lijntje

Vlinder Vlinder Vlinder Vlinder Vlinder


Terug Omhoog