7 Beeldreportage over "Orissa" op 12 april 2021

Nu we voorlopig geen activiteiten mogen organiseren én we niet op reis mogen biedt de Volkshogeschool u de komende maanden enkele beeldmontages aan via een zoom-projectie.

Op 12 april 2021 tonen we u een beeldmontage over "Orissa (India)"
 
Orissa
 
door fotograaf Frank De Leger

Orissa is een van de deelstaten van Indië en is ongeveer 4 keer zo groot als België.

Het eerste deel beginnen we met het meer toeristisch deel van Orissa. Dit betekent in de eerste plaats de tempeldriehoek Bhubaneswar - Puri - Konarak en een aantal bezienswaardigheden in de onmiddellijke omgeving. Bhubaneswar telt meer dan 500 hindoeïstische tempels, de een al mooier dan de ander, maar allemaal een paar eeuwen oud. In Puri staat één van de vier heiligste tempels van India. Hindoes worden verondersteld - als ze het zich kunnen permitteren - om die vier tempels minstens één keer in hun leven bezocht te hebben. De tempel van zonnegod Surya in Konarak is gebouwd in de vorm van een immens rijtuig met twaalf paar wielen en getrokken door zeven paarden.
Daarna trekken we de heuvels in. We verblijven in de districten Pulbani en Koraput in het gezelschap van de Paraja. Dans, zang en muziek in het algemeen zijn heel prominent aanwezig in de samenleving van de Paraja.

In deel 2 maken we een trektocht naar de dorpen van de Dangaria Khonds, de Kuthia Khonds, de Druba, de Gadaba en de Bonda. De grootste groep bij de etnische stammen van Orissa zijn de Khonds. Oorspronkelijk waren er 10 ondersoorten. De Dangaria Khonds en de Kutia Khonds zijn de meest primitieve. De Druba meisjes dragen fijne kammetjes in het haar als teken dat ze verloofd zijn. Ook de Gadaba herken je aan hun juwelen. Naast haarspelden en oorringen vallen vooral de zware halsringen van de oudere vrouwen op. Als laatste stam bezoeken we de Bonda. Bonda betekent naakt. Om hun naaktheid te bedekken dragen de vrouwen dikke pakken kleurrijke kralen rond de hals.
 

Deze beeldreportage wordt u gebracht door Frank De Leger en wordt vertoond via 'zoom',
op maandag 12 april 2021, om 20u.
 
Wie de projectie wenst te zien kan zich inschrijven vóór 8 april 2021. U stuurt ons een mail naar volkshogeschool.oostende@proximus.be.
Daarna ontvangt u per mail de link en alle gegevens om toegang te krijgen tot de projectie.

Abonnees van de Volkshogeschool krijgen gratis de link voor de projectie.

Niet-abonnees krijgen de link toegestuurd na betaling van de luttele som van 1 Euro .
Betalen kan op rekening nr. BE90 6103 8850 8232 van Frank De Leger en dit ten laatste op 7 april 2021.

Terug
Frank De Leger 
Omhoog