Vlinder Vlinder Vlinder Vlinder Vlinder
Daguitstap naar LUIK.

In de voormiddag bezoeken we het station van Liège Guillemins.

Liege-Guillemins In 2009 kreeg Luik een gloednieuw, futuristisch ogend treinstation. Het station van Liège-Guillemins is gemaakt van glas, beton, staal en blauwe hardsteen. De overkapping is 160 meter lang en 35 meter hoog. Na een internationaal concours voor de aanleg van een nieuw station kwam de Spaanse architect Santiago Calatrava als winnaar uit de bus. Calatrava bouwde al eerder unieke gebouwen in Zwitserland, Frankrijk, Spanje, Portugal en de Verenigde Staten.
Het nieuwe station van Liège Guillemins werd gebouwd ter vervanging van het uit 1958 stammende station. Het ligt nu aan de hogesnelheidslijn van (Parijs) Brussel naar Köln.
Liège Guillemins is bedoeld als symbool van openheid. Bij het gebouw van Calatrava is daarom geen barokke façade aanwezig. De binnenkant van het complex is om diezelfde reden niet direct afgescheiden van buiten en bezit geen pijlers maar bogen (39 in totaal). Er is werkelijk geen verticale muur te zien. De robuuste façade die veel stations altijd kenmerkte, is vervangen door een vloeiend en luchtig transitiegebied waardoor de bezoeker het complex betreedt op weg naar de perrons. Calatrava ziet de mens en de reiziger als een organische vloeistof op weg naar de trein. Er vindt in zijn architectonische structuur groei plaats van beneden in het station naar een ruimte van licht bovenin het complex. Alles ziet er dynamisch en bewegend uit. Volgens de Spaanse architect moet er immers een dialoog zijn tussen mens, trein en station. De trein wordt daarbij beschouwd als een pijl die snel rechtdoor rijdt op weg naar elders.

’s Namiddags maken we een wandeling door het historische centrum van de stad.

Liege Hoewel Luik in 1914 tijdens de Slag om Luik veel te lijden had van de Duitsers, zijn er in de stad nog vele historische gebouwen te vinden. Tijdens de wandeling komen we langs een groot deel van deze gebouwen. We wandelen o.a. langs het Place Saint-Lambert met het gotisch bisschoppelijk paleis, de Place du Marché, Rue des Mineurs, de voormalige kerk Saint-Antoine, het vroegere minderbroederklooster en nog veel meer.

 

Lijntje

ZATERDAG 6 MEI 2017

PROGRAMMA
 
 
 
07.15 u. :
07.40 u. :
10.15 u. :
11.20 u. :
12.00 u. :
14.00 u. :
±16.00u. :
17.01 u. :
samenkomst aan het treinstation van Oostende.
vertrek trein uit Oostende.
bezoek aan het Station Guillemins met gids.
trein naar centrum.
lunch "Menu Tradition" (paté - Konijn of snoekbaars - Luikse koffie) in het restaurant A Pilori (centrum).
"Ontdek het historische centrum" wandeling met gids.
einde van de wandeling.
vertrek trein naar Oostende met aankomst om 19.19 u. (of een uur later).

Lijntje

PRAKTISCHE INLICHTINGEN

PRIJS 65+: Abonnees: 45 Euro
Niet Abonnees: 50 Euro

PRIJS jonger dan 65: Abonnees: 53 Euro
Niet Abonnees: 58 Euro

Inbegrepen in de prijs: Lunch, gidsen en treinbiljet.
Niet inbegrepen in de prijs: dranken bij de maaltijd.
Personen met vrijbiljetten voor de trein krijgen op de trein het bedrag van de treinreis terug.

Lijntje

INSCHRIJVEN

U belt vóór 10 april 2017 naar Ann Marie Herkens nr. 059709604 of nog beter u mailt naar am.herkens@telenet.be.
U geeft het aantal personen op (al dan niet 65+) en deelt mee als u eventueel vrijbiljetten hebt voor de trein en de keuze van het hoofdgerecht vlees of vis.

Lijntje

BETALING

U stort uw deelname in de kosten vóór 12 april 2017 op rekening nummer IBAN: BE91280043013776 (BIC: GEBABEBB) van Ann Marie Herkens, Dokter Verhaeghestraat 107, 8400 Oostende met vermelding “Uitstap Luik” en het aantal personen.
 

Lijntje

OPGELET

De Oostendse Volkshogeschool en de bestuursleden kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele ongevallen, diefstal, verlies of schade tijdens deze uitstap.

Lijntje

Vlinder Vlinder Vlinder Vlinder Vlinder


Terug Omhoog