Cursus over "Het Franse chanson"
Brassens Brel Piaf

G. Brassens                                                    J. Brel                                                              E. Piaf
door Ronny Roose

In onze najaarscursus van het werkingsjaar 2017-2018 probeert Ronny Roose met behulp van vele luistervoorbeelden de harten van het publiek warm te maken voor het Franse chanson. Niet voor populaire meezingdeunen, maar voor èchte chansons, met hun poëtische teksten, hun vaak prachtige melodieën en hun bevlogen uitvoerders. Hij doet dat aan de hand van vele luister- en kijkvoorbeelden, met occasioneel een eigen uitvoering op gitaar.

In de eerste lezing, ‘les poètes’, wordt gefocust op de teksten, het literaire aspect ervan en de betekenis. George Brassens is hier de centrale figuur, met rond hem mensen als Léo Ferré, Boris Vian e.a.
De teksten worden geprojecteerd of uitgedeeld, vertaald en van duiding voorzien.

De tweede lezing, ‘les chanteurs’, belicht voornamelijk mooie melodieën en sterke uitvoerders. Het spreekt vanzelf dat Jacques Brel hier de hoofdrol waarneemt. Aandacht ook voor Bécaud, Aznavour, Gainsbourg en Cabrel. In dit deel wordt uiteraard vooral geluisterd, en gekeken naar dvd-fragmenten die de uitvoerders aan het werk tonen.

De derde lezing is gewijd aan ‘les femmes’, met als spilfiguur Edith Piaf. Van Mistinguett tot Zaz, met Barbara, Gall en Hardy ertussenin.

Ronny Roose is een geboren en getogen Oostendenaar. Hij heeft zichzelf gitaar en sax leren spelen, zingt en componeert, en is zijn hele leven al met muziek bezig.
Hij heeft honderden optredens achter de rug, in diverse groepen, o.a. Dark Rose, DrGroove en momenteel Fourplay. Midden jaren ’90 speelt hij in de begeleidingsband van Rufus Thomas o.a. in Palermo, Rome, Parijs, Londen, Amsterdam, en in het Duitse muziekprogramma Ohne Filter.

Rond de eeuwwisseling verzorgt Ronny al verschillende lezingen voor de Volkshogeschool.

Midden jaren ’80 leert Ronny bij Radio Andromeda, waar hij een jazzprogramma verzorgt, een paar mensen kennen die dierbare maten worden: Duc Ducquennoy en (wijlen) Philip Decorte. Deze laatste sleept hem de wereld van het theater binnen. Een nieuwe passie ontstaat en Ronny speelt tussen 1985 en nu mee in een dertigtal stukken, bij diverse gezelschappen.
Bij Theatergroep JAMES ENSOR maakt hij kennis met Christine Pire, met wie hij op scène een aantal keren een echtpaar vormt, o.a. in ‘De Getemde Feeks’ en ‘Festen’.
In het voorjaar van 2012 vraagt Christine Pire (Theatergroep JAMES ENSOR) hem of hij haar gitarist wil worden voor een project met Franse chansons: ‘Simplement par Amour’. Met dit programma verzorgen ze een dertigtal optredens.
 

Deze reeks van 3 lezingen gaat door op MAANDAGEN 13, 20 en 27 november 2017, telkens om 20u.
in de aula van het Ensorinstituut, Gen. Jungbluthlaan 4 te Oostende.

Hebt u ook zin om deze cursus bij te wonen,
telefoneer dan vóór 6 november naar het nr. 059/503004 van myriam Steketee
en stort daarna onmiddellijk het verschuldigde bedrag op rekening nr. BE17 0003 1082 8921 (BIC: BPOTBEB1)
van Volkshogeschool Oostende.

 
Deelname in de kosten:
21 Euro voor de drie avonden
Gunstprijs voor abonnees van de Volkshogeschool Oostende: 18 Euro

Terug
Ronny Roose 
Omhoog