Beeldreportage over
"De Baltische Staten"
De Baltische Staten
door Odette en André Haesaert

De Baltische staten Litouwen, Letland en Estland, ook wel het Balticum genoemd, liggen in Noord- Europa aan de Oostzee. Tot 1917, onder het voormalige keizerrijk Rusland, werd ook Finland een Baltisch land genoemd. Het Balticum is dunbevolkt en heeft een gevarieerd landschap met uitgestrekte bossen, akkers en weilanden. Er liggen vooral prachtige steden die na toetreding tot de Europese Unie in korte tijd werden gerestaureerd.

In het eerste deel rijden we via Duitsland naar Polen. Daar bezoeken we de stad Gdansk, de ‘Parel van het Noorden’ en ooit een van de rijkste Hanzesteden. In Malbork ontdekken we het kasteel Mariënburg. Dit vroegere bestuurlijk centrum van de Duitse Ridderorde is een van de grootste kastelen van Europa. Nog in Polen bezoeken we de Wolfsschanze, het vroegere hoofdkwartier van Adolf Hitler, waar hij tijdens WO II meer dan 800 dagen verbleef en waar op hem een mislukte aanslag werd gepleegd.
Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, is een van de grootste en mooiste oude steden van Oost-Europa. In de historische binnenstad, vroeger ook wel het “Jerusalem van het Noorden” genoemd, staan meer dan 40 kerken. 30 km te westen van Vilnius bezoeken we nog het historische stadje Trakai. Het ligt in een prachtig natuurgebied, omgeven door bossen en meren. Er staat een sprookjesachtig kasteel.

In het tweede deel trekken we eerst verder in westelijke richting door Zuid-Litouwen naar Kaunas. In het oude centrum van deze tweede stad van het land liggen tal van beziens-waardigheden dicht bij elkaar. Na de verkenning van deze stad buigen we af naar het noorden. We rijden tot aan de beroemde kruisheuvel, een aangrijpend volksmonument, bezaaid met duizenden kruisen.
In Letland brengen we een uitgebreid bezoek aan de hoofdstad Riga. Deze, eveneens oude Hanzestad, is niet alleen de grootste stad van de Baltische landen, maar ook een van de mooiste van Europa. Er staan o.m. tal van prachtige huizen in ‘Art-Nouveau-stijl’. Riga wordt wel eens het “Parijs van het Oosten” genoemd.
Tallinn, de hoofdstad van Estland, ligt aan de Finse golf. We starten de verkenning aan de noordkant bij het beroemde zangstadion. Via het Kadriorgpark, waar een indrukwekkend paleis staat, bereiken het centrum: een middeleeuws juweel!
Tegenover Tallinn, aan de andere kant van de Finse golf, ligt Helsinki, hoofdstad van Finland. In een park staat een heel apart monument, gewijd aan Jean Sibelius, Finlands meest bekende componist. In de omgeving van het olympisch stadion hebben we een ontmoeting met de beroemde Finse hardloper Paavo Nurmi. In Helsinki staat ook een indrukwekkende dom.

Deze prachtige digitale beeldreportage wordt u gebracht door Odette en André Haesaert
en gaat door in de aula van het Ensorinstituut, Gen. Jungbluthlaan 4 te Oostende
op maandag 13 januari 2020 om 14u30 en nog eens om 20u.
 
Inkom: 5 Euro
-18 & 60+: 4,50 Euro
Abonnees van de Volkshogeschool komen gratis binnen op vertoon van het abonnement 2019-2020.

 

Terug
Odette en André Haesaert
Omhoog