Beeldvoordracht over
"Myanmar: gouden pagoden en de kleurrijke bergvolkeren"
Myanmar

Myanmar of Birma is 22 keer groter dan België en telt 54 miljoen inwoners.

Na de onafhankelijkheid in 1948 kreeg het een socialistisch regime gesteund door het leger. In 1962 greep er een staatsgreep plaats door het leger en werd de grondwet afgeschaft. Een militaire dictatuur werd ingesteld. Het land werd afgesloten van de buitenwereld.

In 1974 kwam er een nieuwe grondwet en het land werd weer opengesteld. Pas in 2015 kan er van enige democratisering sprake zijn. Er werd een nieuw parlement verkozen waarin voor het eerst de partij “Nationale Liga voor Democratisering” van hun leidster Aung San Suu Kyi of de Lady deel van uitmaakte. Toch spelen de generaals nog een grote rol en blijft Myanmar een zeer arm land. De hoop is om binnenkort een nieuwe grondwet te krijgen.

In Myanmar is het Theravadaboedisme de staatsreligie. Het is de zuiverste vorm van het boedisme naar de geest van de oorspronkelijke Siddhartha Gautama boeddha.

Een vleugje mystiek, veelkleurige etnische minderheden en rijke religieuze tradities, zo zouden we Birma in enkele woorden kunnen samenvatten. Maar dan zouden we heel wat onrecht aandoen aan de talrijke bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld de wereldberoemde Shwedagon pagode, het mysterie van de Golden Rock in het pelgrimsoord Kyaikhtiyo, het Inle Lake met zijn beenroeiers en drijvende tuinen, de kleurrijke bergbevolking van de gouden driehoek, het cultuurhistorisch Bagan met zijn duizenden monumenten, het heiligdom van de Nats de Mount Popa, en nog veel meer.

Met deze beeldmontage hopen Patrick en Ann Marie jullie een beeld te geven van al het moois dat Myanmar aan de toerist te bieden geeft.

Deze digitale beeldmontage wordt u gebracht door Patrick & Ann Marie Pottier - Herkens
in de aula van het Ensorinstituut te Oostende op maandag 25 september 2017, om 14.30 u. en nog eens om 20u.

Inkom: 5 Euro
+3-pas en jongeren: 4,50 Euro
Abonnees van de Volkshogeschool komen gratis binnen op vertoon van het nieuwe abonnement 2017-2018.

 

Terug  
Patrick & Ann Marie Pottier - Herkens
Omhoog