Beeldvoordracht over "Oost-EthiopiŽ"
Oost-EthiopiŽ
door Marc Joye

In het 1ste deel verkennen we het noordoosten van EthiopiŽ. We bevinden ons al snel in het leefgebied van de Afar, een trots volk dat eeuwenlang geen vreemdelingen toeliet! We begeven ons in ťťn van de meest onherbergzame streken in Afrika, namelijk de Danakil depressie, de laagste plek van het continent (we dalen af tot ca. 120 meter onder zeeniveau)! Maar juist in deze lage contreien ontdekken we het ene ďhoogtepuntĒ na het andere: de kleurrijke minerale landschappen in Dallol, de actieve (!) vulkaan Erta Ale, de traditionele zoutwinning en natuurlijk ook de zoutkaravanen met honderden dromedarissen!

Na de pauze reizen we naar het zuidoosten van EthiopiŽ, een totaal andere wereld! Eerst bezoeken we Harar, een sfeervol stadje dat voor de Afrikaanse moslims de 4de heiligste stad is na Mekka, Medina en Jeruzalem! Nadien rijden we naar de 2de hoogste plek in EthiopiŽ: de Bale bergen, waarvan de hoogste top op 4377 m ligt! Naast de natuur krijgen we ook wat cultuur. In het stadje Goba vieren de orthodoxe gelovigen Meskel, het ďFeest van het KruisĒ! Vervolgens dalen we af naar het mooie grottencomplex van Sof Omar. Ten slotte gaan we naar het ultieme hoogtepunt van deze reis: de bedevaart in Sheikh Hussein! Duizenden pelgrims bezoeken hier o.a. het mausoleum van een heilige man, die in de 13de eeuw heel wat mensen tot de islam bekeerde, maar ook de reputatie had een genezer te zijn. En eigenlijk ook een verzoener, want er komen ook heel veel animisten en zelfs christenen op bedevaart naar Sheikh Hussein, een merkwaardig oord ďin the middle of nowhereĒ, dat je nooit meer zal loslaten!

Marc Joye is voozitter van de 'Travel camera Club' in Ieper. Hij combineert 2 passies in zijn voorstellingen: reizen en fotograferen. Deelnemen aan fotowedstrijden doet hij maar zelden, al heeft hij in de wedstrijden van het 'West-Vlaams Verbond' wel de titel van 'Meesterfotograaf perpetuum' verworven. Meer plezier beleeft hij aan het maken van reisreportages. Hij is een vrij ervaren reiziger, die liefst naar Afrika en de Himalaya in AziŽ trekt. Wat het onderwerp van deze montage betreft: Marc was al 15 maal in EthiopiŽ, volgens hem het meest fascinerende land van Afrika.

Deze digitale beeldmontage wordt u gebracht door Marc Joye
in de aula van het Ensorinstituut, Gen. Jungbluthlaan 4 te Oostende
op maandag 14 oktober 2019, om 14.30 u. en nog eens om 20u.

Inkom: 5 Euro
+3-pas en jongeren: 4,50 Euro
Abonnees van de Volkshogeschool komen gratis binnen op vertoon van het nieuwe abonnement 2019-2020.

 

Terug
Marc Jpye 
Omhoog